• Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić cztery osoby, a dziś żywi średnio 129 osób. Na początku XIX wieku 80 proc. ludności zajmowało się rolnictwem – bo tak niska była wydajność. Współcześnie rolnictwem zajmuje się kilkanaście procent światowej populacji.   W dniu 16 października przypada Światowy Dzień Żywności. W naszym kraju w sektorze […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  W tym roku w naszym kraju zbiory owoców z drzew są prognozowane jako o 30−35 proc. niższe niż przed rokiem i wyniosą 2,6−2,8 mln ton, natomiast zbiory warzyw Główny Urząd Statystyczny szacuje na 4,5 mln ton, czyli na poziomie roku ubiegłego. Zbiory jabłek są szacowane na poziomie 2,4–2,6 mln ton, tj. średnio o ok. […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Statystycznie właścicielem sklepu spożywczego w Polsce jest mężczyzna w wieku 41-50 lat, z wykształceniem średnim lub wyższym. Samym handlem detalicznym zajmuje się przeciętnie od ponad 5 lat, a jako co drugi prowadzi co najmniej dwa sklepy – tak wynika z badań Akademii Umiejętności Eurocashu oraz Polskiej Izby Handlu. To pierwsze takie badanie na polskim rynku, […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Aż 90 proc. Polaków deklaruje, że swoje codzienne zakupy planuje, a jedynie 2 proc. twierdzi, że ich nie planuje w ogóle – wynika z badania konsumentów przeprowadzonego przez agencję Freebee we współpracy z SW Research. Polacy, na poziomie deklaracji, nie mają więc skłonności do tzw. zakupów impulsywnych. Wiąże się to ze stosunkowo niskim poziomem zamożności […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Według badań firmy Döhler Polska, motorem napędowym rozwoju wszelkich innowacji na rynku produktów spożywczych jest  dzisiaj sześć megatrendów konsumenckich. Oddziałując na siebie wzajemnie, kształtują aktualną ofertę produktów spożywczych i szybko zbywalnych. Naturalność i zrównoważony rozwój Wzmaga się u konsumentów potrzeba powrotu do tego co naturalne i proste. Wyraża się to w oczekiwaniu, aby skład produktów […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Co czwarte jabłko produkowane w Europie jest zbierane w Polsce. Najwięcej na kontynencie zbieramy też czarnej porzeczki i wiśni. Drugie miejsce mamy z kolei w produkcji truskawek. Jeśli zaś chodzi o produkcję warzyw – najwięcej w Europie produkujemy buraków i marchwi.   Owoce   Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostatu) za rok 2016, Polska jest […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Około 1/3 produkowanej na świecie żywności jest marnowana. W Polsce co roku na śmietniku ląduje blisko 9 milionów ton jedzenia. W całej Unii Europejskiej liczbę tę szacuje się na 88 milionów ton, co oznacza, że pojedyncza osoba wyrzuca do kosza w ciągu roku blisko 175 kilogramów jedzenia.   Koszty związane z marnowaniem żywności w UE […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Bazary i targowiska, zarówno stałe jak i sezonowe, to trwały element polskiego rynku sprzedaży detalicznej. Stałych jest ponad dwa tysiące, a sezonowych ponad sześć tysięcy. Najwięcej targowisk stałych, bo blisko trzysta, funkcjonuje w województwie mazowieckim. Na ich terenie znajduje się ponad 8,5 tys. stałych punktów sprzedaży.   Targowiska są przeważnie małe lub średniej wielkości. Stopniowo […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Polska ma najtańszą żywność spośród wszystkich krajów należących do Unii Europejskiej. Jeśli średni poziom cen żywności dla obszaru UE przyjąć za 100 – to wskaźnik dla Polski wynosi tylko 63. Z kolei najdroższa żywność jest w Danii, gdzie wskaźnik cen wynosi 145 oraz Szwecja – ze wskaźnikiem 124.   W czołówce państw drogich znajdują się […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Od początku roku 2017 producenci artykułów rolno-spożywczych zyskali możliwość oznaczania swoich towarów nowym znakiem graficznym – „Produkt Polski”, który informuje o polskim pochodzeniu produktu.

Czytaj więcej

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i