• Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Polski handel detaliczny produktami spożywczymi nie daje się zepchnąć do narożnika przez działające w kraju globalne i regionalne sieci sprzedaży. Tradycyjne sklepy osiedlowe, które przez dziesiątki lat stanowiły istotny element w krajobrazie handlu detalicznego, nabierają oddechu i zyskują nowe życie.   Chodzi zwłaszcza o niezbyt duże obiekty sprzedażowe o powierzchni około 300-400 metrów kwadratowych, które […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Zgodnie z ustawą ograniczającą handel w niedziele oraz święta, która weszła w życie 1 marca 2018 r., zakaz handlu nie obowiązuje jedynie w pierwszą i ostatnią niedzielę miesiąca. Oto niektóre nowe zjawiska w handlu, jakie dało się zaobserwować w pierwszym, blisko dwumiesięcznym okresie obowiązywania nowych przepisów ograniczających sprzedaż detaliczną w niedziele – które są potwierdzone […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

   W 2017 roku ogólna wartość rynku produktów spożywczych i szybkozbywalnych w Polsce wzrosła o 4,3 proc. w porównaniu z rokiem 2016 – stwierdza firma badawcza Nielsen.   Wartość sprzedaży najbardziej, bo o 4,9 proc., spadła w sklepach najmniejszych – tj. o powierzchni do 40 metrów kwadratowych. Z kolei największe zwyżki sprzedaży, bo aż o […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

   Wydatki na żywność stanowią w dalszym ciągu najbardziej znaczącą pozycję na liście wydatków przeciętnego Polaka.   Ogólnie się przyjmuje, że wraz ze wzrostem wynagrodzeń oraz ich siły nabywczej, procentowy udział środków finansowych przeznaczanych na zaspokajanie podstawowych potrzeb, w tym zwłaszcza na produkty spożywcze, powinien się zmniejszać.   Dane statystyczne z 2017 roku pokazują jednak, […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  W Polsce działa około 107 tysięcy sklepów spożywczych i spożywczo‑przemysłowych – wynika z danych GfK. W ujęciu ilościowym hipermarkety, supermarkety i dyskonty stanowią tylko 6 proc. z tej liczby, ale ich łączny udział w handlu detalicznym żywnością przekracza 60 proc. Pozostałe sklepy to głównie format handlu tradycyjnego.   Najwięcej sklepów spożywczych w Polsce, bo […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Handel detaliczny w 2018 roku i w latach następnych będzie, zdaniem brytyjskiego The Institute of Grocery Distribution, kształtować pięć kluczowych trendów. Zostały one wskazane jako wynik międzynarodowych analiz zachowań konsumentów oraz globalnych innowacji w detalu.   Marki własne będą oznaczać produkty coraz wyższej jakości Ofertę marki własnej detaliści będą adresować do klientów, mając coraz częściej […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone; działalność nierejestrowa; ulga na start dla początkujących przedsiębiorców – to niektóre założenia nowego prawa dotyczącego działalności gospodarczej, które Sejm uchwalił 26 stycznia br., a które zastępuje ustawę z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej.   Tak zwana Konstytucja Biznesu, na którą składa się pakiet kilku ustaw, […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Wieloletnia batalia o wolne niedziele w handlu znalazła swój finał. Sejm przyjął ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni. Ustawa wchodzi w życie 1 marca 2018 roku. Od tego dnia do końca roku 2018 handel będzie pracował dwie niedziele w miesiącu – w pierwszą i ostatnią. W roku 2019 […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Jak wynika z tegorocznego badania szwedzkiej firmy Daymaker, która od lat ocenia poziom obsługi klienta w handlu detalicznym na terenie całej Europy – Polska zajęła bezdyskusyjnie pierwsze miejsce. Okazuje się, wbrew licznym malkontentom, że w polskich sklepach jest aktualnie najlepsza obsługa w Europie. Firma oceniła poziom obsługi klienta w handlu detalicznym w dziesięciu krajach Europy:  […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Do Europy Środkowo-Wschodniej, w tym do Polski, trafiają produkty gorszej jakości – podają instytucje państwowe Słowacji, Węgier czy Rumunii. Z ich raportów wynika, że w Unii Europejskiej funkcjonują podwójne standardy produkcji – zachodni i wschodni, a zachodnioeuropejskie koncerny świadomie i z premedytacją dzielą unijnych konsumentów na lepszych i gorszych. Standardy żywności wytwarzanej przez wielkie koncerny […]

Czytaj więcej

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i