• Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ponad 2 kg dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze są nafaszerowane konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Inspekcje zajmujące się żywnością nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Od nowego roku weszły w życie zawarte w kilku ustawach przepisy ułatwiające produkcję i sprzedaż żywności rolnikom, czyli producentom żywności, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej. Obecne przepisy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rolników, którzy chcą sprzedawać wytworzone przez siebie produkty, zarówno nieprzetworzone jak i przetworzone, jak np. dżemy, przetwory warzywne, wędliny itp. – z produktów pochodzących z […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Polska ma ogromny potencjał w produkcji rolnej, o czym świadczy fakt, że 13 proc. naszego eksportu stanowią produkty rolno-spożywcze. Jednocześnie nasz kraj znajduje się w czołówce państw Unii Europejskiej, które marnują żywność. Około 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Badania CBOS-u […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  Główny Urząd Statystyczny podsumował spożycie przez Polaków niektórych artykułów konsumpcyjnych w 2017 roku. Na tle w lat wcześniejszych widać stałą tendencję spadku konsumpcji czterech podstawowych zbóż (głównie w produktach – jak pieczywo i mąka). W 2017 roku ich spożycie na 1 mieszkańca wynosiło 102 kg, podczas gdy w 2010 roku było to jeszcze 108 […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przygotowali zestawienie podstawowych informacji o rynku rolno-spożywczym w Polsce bezpośrednio po I wojnie światowej. Z uwagi na proces kształtowania się granic przyjęto dane z Rocznika Statystyki Rzeczypospolitej Polskiej 1923 r. Natomiast dane o wydatkach i spożyciu pochodziły z pierwszych badań budżetów […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Tylko nieliczni klienci z dużych miast nie mają potrzeby rozpoznawania, czy produkt jest lokalny – 12%. Natomiast 36% z nich poznaje taki towar już po opakowaniu. Z kolei łącznie ponad 60% ankietowanych chętnie sięga po tego typu artykuły. Decyduje o tym przede wszystkim ich jakość. Mięso, wędliny, warzywa i owoce to najchętniej nabywane towary od […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

   Parlament przyjął przepisy, które wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rolników i drobnych wytwórców na wsi, ułatwiając im wytwarzanie żywności i jej sprzedaż na małą skalę.   Celem nowych przepisów  jest wprowadzenie ułatwień dotyczących procedury rejestracji działalności podmiotów zamierzających prowadzić produkcję na małą skalę i jej sprzedaż. Chodzi o podmioty w ramach tzw. MOL – czyli działalności […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów po raz pierwszy porównał jakość produktów oferowanych konsumentom z Polski i Europy Zachodniej. Urząd sprawdził jakość 101 produktów. Istotne różnice dotyczyły 12 z nich. UOKiK sprawdził produkty na dwa sposoby, przy pomocy Inspekcji Handlowej i akredytowanych laboratoriów. Pierwsze testy porównawcze polegały na tym, że pod koniec 2017 r. zakupiono […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Od pewnego czasu w krajach Europy Środkowo-Wschodniej toczy się dyskusja na temat sprzedaży na ich rynkach, w tym także w Polsce, wytworzonych przez zachodnie koncerny spożywcze produktów, które charakteryzują się niższą jakością niż takie same, które są sprzedawane w Europie Zachodniej.   Chodzi o żywność oferowaną pod taką samą marką, ale z różnym składem czy […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  Skuteczne zapobieganie przepakowywaniu oraz sprzedaży zagranicznych owoców oraz warzyw jako polskich – jest celem ustawy przyjętej 20 lipca br. przez parlament. Ustawa zakłada, że produkt, który znajdzie się w sprzedaży, musi mieć informację o kraju pochodzenia. Według resortu rolnictwa, przeprowadzone kontrole dotyczące m.in. jakości owoców i warzyw w tym ziemniaków sprowadzanych z UE oraz […]

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i