W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęto decyzję w sprawie pilotażowego projektu Paszportyzacji polskiej żywności. Chodzi o budowę systemu pozwalającego na identyfikację żywności, aby zapewnić konsumentom wiarygodną informację na temat produktów. Projekt „Paszportyzacja polskiej żywności” jest realizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy merytorycznym wsparciu Centrum GovTech Polska, pod nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. […]
Czytaj więcejUstawa o ułatwieniach w prowadzeniu handlu przez rolników wejdzie w życie już 1 stycznia 2022 roku. Nowe przepisy mają zachęcić rolników do sprzedaży własnych produktów w wyznaczonych do tego celu miejscach, co ma zwiększyć dochody gospodarstw rolnych. Miejsca dla takiego handlu wyznaczy rada gminy w drodze uchwały, a rolnicy mają być zwolnieni z opłaty targowej. […]
Czytaj więcejW tym roku blisko 90 proc. Polaków kupi świąteczne prezenty – to wzrost aż o 15 procent wobec roku ubiegłego. Jednak niemal co trzeci (31,5 proc.) z nas przeznaczy na nie mniej pieniędzy niż w 2020 roku – wynika z badania Gumtree przeprowadzonego przez SW Research. Po zeszłorocznym Bożym Narodzeniu, do którego Polacy przygotowywali się […]
Czytaj więcejInflacja w Polsce jest najwyższa od 20 lat. Polacy mają rozmaite strategie radzenia sobie z rosnącymi cenami. Zdecydowana większość ogranicza wydatki na codzienne zakupy, starając się kupować mniej bądź też szukając tańszych produktów (75 proc.) – napisał CBOS. Ośrodek badający opinie podał też, że w obliczu inflacji Polacy często rezygnują z większych wydatków lub odkładają […]
Czytaj więcejCzęściej niż inne nacje w Europie jesteśmy gotowi więcej zapłacić za żywność dobrej jakości – wynika z raportu firmy doradczej Deloitte The Conscious Consumer. To o tyle zaskakujące, że przecież siła nabywcza Polaków jest znacznie mniejsza niż społeczeństw Europy Zachodniej, a przecież jedzenie lepszej jakości jest droższe… Blisko 64 proc. konsumentów w Europie przyznało, że […]
Czytaj więcejKonsumpcja ryb w Polsce z roku na rok rośnie – wynika z informacji Polskiej Agencji Prasowej. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ich spożycie w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. W ostatnich kilku latach nasi rodacy spożywają sukcesywnie coraz więcej ryb i owoców morza. W 2017 […]
Czytaj więcejNowe przepisy, które będą funkcjonować od 1 lutego 2022 roku, mają przede wszystkim uniemożliwić otwieranie sklepu metodą „na placówkę pocztową”. To zła wiadomość dla niemal wszystkich dyskontów, marketów i hipermarketów, które od połowy sierpnia br. otwierały swoje miejsca sprzedaży w niedziele. Po zmianach, mogą otworzyć się tylko te sklepy z pracownikami najemnymi „za ladą”, które […]
Czytaj więcejObowiązuje już w Polsce ustawa, która obliguje wszystkie punkty handlowo-usługowe, aby umożliwiły klientom zapłatę gotówką. To zobowiązanie nie dotyczy punktów samoobsługowych. Zgodnie z nowymi przepisami – z witryn sklepowych muszą zniknąć tabliczki z napisem „płatność tylko kartą”. Żaden sklep ani usługodawca nie będzie mógł uzależnić sprzedaży towaru bądź usługi od konkretnej formy płatności ani odmówić […]
Czytaj więcejPolacy są w światowej czołówce pod względem częstotliwości zakupów on-line – wynika z badania na zlecenie globalnego banku detalicznego Klarna. Ostatnie dane stawiają Polskę nawet przed takimi krajami, jak USA, Wielka Brytania czy Australia. Blisko 33 proc. Polaków przyznało, że robi zakupy on-line przynajmniej raz w tygodniu. Polacy kupują w sieci częściej niż mieszkańcy Szwecji […]
Czytaj więcejLiczba sklepów spożywczych i kosmetyczno-chemicznych w Polsce od czerwca 2020 do czerwca 2021 roku spadła o 1,8 tys. i jest szacowana na 98 tys. – wynika z badania liczebności i struktury handlu przeprowadzonego przez firmę NielsenIQ. Liczba sklepów spożywczych wciąż maleje, ale tempo spadku utrzymuje się na poziomie niższym niż w latach ubiegłych. Warto pamiętać, […]
Czytaj więcej