• Languages:
Jak dojechać?

Polska w czołówce państw marnujących żywność

  • Home
  • Polska w czołówce państw...
12 Gru

Polska w czołówce państw marnujących żywność

Polska ma ogromny potencjał w produkcji rolnej, o czym świadczy fakt, że 13 proc. naszego eksportu stanowią produkty rolno-spożywcze. Jednocześnie nasz kraj znajduje się w czołówce państw Unii Europejskiej, które marnują żywność.

Około 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Badania CBOS-u oraz Eurostatu wskazują, że w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca znajdujemy się na piątym miejscu w UE pod względem wyrzucania żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju daje to łącznie około dziewięć milionów ton.

Obecnie w polskim parlamencie procedowany jest projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Nakłada on na placówki handlowe o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych (w których przychody ze sprzedaży środków spożywczych stanowią co najmniej 50 proc.) konieczność zawarcia umowy z organizacją pozarządową i nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne. Dodatkowo projekt ustala roczną opłatę w wysokości 0,1 zł za 1 kg masy marnowanej żywności.

Zdaniem ekspertów firmy Deloitte problem z marnowaniem żywności dotyczy jednak nie tylko placówek handlowych, ale także etapu produkcji, przetwórstwa, gastronomii, a przede wszystkim konsumentów. Organizacja EU Fusion działająca dla Komisji Europejskiej wskazała, że głównym źródłem marnotrawstwa żywności są gospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) oraz sprzedaż (5 proc.). Według statystyk FAO, globalnie marnuje się więcej jedzenia niż potrzeba go do wyeliminowania na świecie głodu.

Zdaniem Deloitte ważne jest budowanie całościowej i efektywnej strategii na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Taki program powinien obejmować działania skupiające się na odpowiednim przechowywaniu żywności, optymalizacji procesów produkcji i transportu czy też odpowiednim oznaczeniu produktów na półce sklepowej.

Najczęściej wyrzucane przez Polaków produkty to: pieczywo (wskazało je 49 proc. wyrzucających żywność), owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.) i jogurty (27 proc.). Na kolejnych miejscach znalazły się ziemniaki (17 proc.), mleko (12 proc.), mięso (10 proc.), sery (10 proc.), dania gotowe, takie jak np. pizza lub wyroby garmażeryjne (9 proc.), ryby (5 proc.) i jajka (4 proc.).

Wśród przyczyn wyrzucania żywności wskazywano przede wszystkim na przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i zbyt duże zakupy (20 proc.).

 

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i