• Languages:
Jak dojechać?

Co czwartą złotówkę za jedzenie Polacy wydają na żywność zafałszowaną

  • Home
  • Co czwartą złotówkę za...
14 Paź

Co czwartą złotówkę za jedzenie Polacy wydają na żywność zafałszowaną

Blisko czwartą część wydatków na żywność, tj. około 50 miliardów złotych – tyle rocznie Polacy wydają na jedzenie, które jest zafałszowane – jak można się dowiedzieć z dziennika „Fakt”, który powołuje się na niepublikowany raport Inspekcji Handlowej z kontroli żywności w 2018 roku.

Sklepy sprzedają często jedzenie, którego skład nie zgadza się z tym, co napisano na etykiecie; zdarza się, że produkty są przeterminowane bądź zepsute.

Inspektorzy Inspekcji Handlowej przeprowadzili w zeszłym roku 2158 kontroli w hurtowniach, sklepach, na targowiskach i w lokalach gastronomicznych. W 54 proc. przypadków natrafiono na złe jedzenie.

Najwięcej produktów o niewłaściwej jakości, w tym zafałszowanych, stwierdzono w przypadku ryb i przetworów rybnych (35,1 proc.), wyrobów garmażeryjnych (25,3 proc.), miodu (23,7 proc.) i jaj (14,9 proc.).

W masie mrożonych ryb często jest zbyt wiele lodu, ryby czasem są inne niż podane na opakowaniu, nie zgadza się też masa netto zadeklarowanego produktu. W przypadku wyrobów garmażeryjnych często mniejsza jest masa mięsa niż deklarowana, czy też stwierdza się wyższą od deklarowanej ilość tłuszczu. W miodzie występuje dużo mniejsza ilość pyłku kwiatowego niż podana na opakowaniu. Jaja deklarowanej klasy mają często wagę odpowiadającą klasie niższej. W mięsie mielonym, oznaczonym jako cielęce, stwierdzano większość mięsa wieprzowego. – To tylko przykłady różnego rodzaju fałszowania produktów żywnościowych.

Eksperci twierdzą, że sytuację mogłoby poprawić powołanie nowej, wzmocnionej służby kontrolującej żywność. „Trwają prace nad połączeniem Inspekcji Handlowej i Inspektoratu Jakości Handlowych Artykułów Rolno-Spożywczych. Dobrze, by nowa inspekcja uzyskała parapolicyjne uprawnienia” – powiedział dziennikowi „Faktu” dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner. Przeciętny Polak nie ma bowiem narzędzi, by sprawdzić, czy sprzedawana żywność jest takiej jakości, jaką zgłasza jej producent.

 

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i