fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Nagroda Prezydenta RP oraz Statuetki w Konkursie Praskiej Giełdy Spożywczej POLSKI SMAK 2017

  • Home
  • Nagroda Prezydenta RP oraz...
14 gru

Nagroda Prezydenta RP oraz Statuetki w Konkursie Praskiej Giełdy Spożywczej POLSKI SMAK 2017

Nagroda Prezydenta RP oraz Statuetki w Konkursie  Praskiej Giełdy Spożywczej POLSKI SMAK 2017

ozdobą Międzynarodowych Targów EKOGALA

 

Praska Giełda Spożywcza swój doroczny Konkurs Polski Smak, zwieńczony przyznaniem wybranym produktom żywnościowym statuetek Polski Smak, zorganizowała w tym roku podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA – które miały miejsce w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego „Arena” w Jasionce koło Rzeszowa. Do puli nagród w Konkursie Polski Smak 2017 dołączyła tym razem nagroda ufundowana przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana Andrzeja Dudę.

 

Jedenasta edycja EKOGALI odbyła się 8 i 9 grudnia 2017 roku i zgromadziła 110 wystawców z kraju i zagranicy – w tym producentów z Chin, Ukrainy i Węgier.

Wystawcy produktów spożywczych z Podkarpacia wzięli podczas EKOGALI udział w rywalizacji o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz w organizowanym przez Praską Giełdę Spożywczą Konkursie Polski Smak 2017. Do konkursu zgłoszono 29 produktów, które pochodziły od 13 producentów.

Nagrodę Prezydenta Andrzeja Dudy przyznano za produkt Kiełbasa Szynkowa z Pieprzem, która jest wytwarzana przez Masarnię Osip.

Trzy równorzędne statuetki Polski Smak 2017 zostały przyznane dla Kiełbasy Swojskiej Pilzneńskiej – produkowanej przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Taurus, Szynki w Rozmarynie – wytwarzanej przez PPHU Anmar oraz dla Ekologicznego Masła Extra – z OSM w Jasielnicy Rosielnej.

Laureatów wyłoniło i nagrody przyznało jury w składzie: Grzegorz Russak – przewodniczący, Janusz Dąbrowski – dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej, Marcin Purgacz – ambasador marki Podkarpackie Smaki, Ewa Koch z Radia Rzeszów, Urszula Sobol z redakcji „Nowiny”, Magdalena Sobina – dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, Agata Wilk z TVP Rzeszów oraz Zofia Kochan – dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.

Nagrodę Prezydenta oraz ufundowane przez PGS statuetki, wspólnie z marszałkiem województwa podkarpackiego Władysławem Ortylem wręczył dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej Janusz Dąbrowski. Gratulując laureatom zdobytych nagród, Janusz Dąbrowski podziękował przedstawicielom województwa podkarpackiego – marszałkowi Władysławowi Ortylowi oraz wojewodzie Ewie Leniart – za wspieranie kulinarnego dziedzictwa regionu.

Licznie odwiedzający tegoroczne targi EKOGALA mieli możliwość zapoznać się z najnowszymi trendami w branży spożywczej, wymienić doświadczenia i nawiązać kontakty biznesowe; a także nabyć produkty, m.in. chleby, miody, masła, wędliny, soki, dżemy czy ciasta. Podczas targów odbyły się też konferencje, degustacje, pokazy gotowania i rękodzieła związane ze świętami Bożego Narodzenia, a także panele edukacyjne dla dzieci i młodzieży.

Podkarpacie jest wśród województw liderem na ogólnopolskiej ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Producenci z tego regionu kilkakrotnie gościli na organizowanych przez Praską Giełdę Spożywczą Dniach Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki.

 

 

Produkty zgłoszone do Konkursu Polski Smak 2017 i ich producenci:

 

OSM Jasienica Rosielna

– Ekologiczne Masło Extra

 

Taurus Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego

– Kiełbasa Swojska Pilzneńska

 

Ekochatka Gospodarstwo Ekoturystyczne

– Lemoniada Chłopska

– Herbata Zielona

– Sokomiód Pokrzywowy

 

Anmar PPHU

– Staropolski Chleb Sanacyjny

– Szynka w Rozmarynie

– Wędzonka z Kamieniaka

 

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne

– Ser Podpuszczkowy

– Chleb Orkiszowy

– Makaron Orkiszowy

 

Eko Balon Gospodarstwo Pszczelarskie

– Ekologiczny Miód Spadziowy

– Ekologiczna Pierzga w Miodzie

 

Smak Górno Zakład Mięsny

– Studzienna z Górna

– Kiełbasa Wiejska Pieczona z Górna

– Kiełbasa Tradycyjna z Górna

 

Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa

– Kiełbasa Sucha Markowska

– Boczek Pieczony Markowski

– Szynka Wędzona Markowska

 

Pro Carpathia Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia

– Dżem Dereniowy

– Czekolada Mleczna 33,6% z Dereniem

– Czekolada Gorzka 70,4% z Dereniem

 

Orzech Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego

– Relish Salsa Ogórkowo-Paprykowa

– Powidła Śliwkowe

– Ogórki Konserwowe Chili

 

Bieszczadzka Spiżarnia

– Olei z Ostropestu Nierafinowany

– Olej Lniany Nierafinowany

 

Masarnia OSIP

Kiełbasa Szynkowa z Pieprzem

 

Ekologiczne PPHU BIO-EKO

– Chleb Żytni Razowy z Ziarnami

 

 

 

 

 

 

 

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i