fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Październikowy kalejdoskop cen warzyw i owoców

  • Home
  • Październikowy kalejdoskop cen warzyw...
2 lis

Październikowy kalejdoskop cen warzyw i owoców

W październiku obserwowaliśmy znaczne wahania cen większości warzyw i owoców. Zimna i deszczowa wiosna, jak i również lato, miały niekorzystny wpływ na zbiory warzyw i owoców, a w konsekwencji na ich ceny. W porównaniu z październikiem roku ubiegłego, droższe były przede wszystkim kartofle, kapusta, pomidory i jabłka. 

Cena jabłek w hurcie była rekordowo wysoka i przez cały październik wynosiła średnio 1,20-1,50 za kilogram. W ostatnim tygodniu miesiąca cena maksymalna spadła do 1,30 zł/kg. Hurtownicy twierdzą, że ceny jabłek w kolejnych miesiącach będą rosnąć. Z kolei ceny cytryn w ciągu miesiąca spadły z 6 zł do 4,50 zł za kilogram. Ceny innych owoców importowanych także podlegały wahaniom. Najbardziej podrożały ananasy: z 5 zł do 6 zł za sztukę.

Niższe, w porównaniu z wrześniem, są ceny warzyw korzennych: seler kosztował 2,60 zł/kg, cena selera naciowego pozostawała niezmiennie na poziomie 3 zł za sztukę. Pietruszka, która jeszcze we wrześniu kosztowała 3 zł/kg, w październiku była do nabycia za 2,60 zł/kg. Marchewka utrzymuje się od dwóch miesięcy w cenie 1 zł/kg. Z warzyw korzennych, kolosalną podwyżkę odnotowały buraki. Przez pierwsze trzy tygodnie października cena wahała się pomiędzy 0,70-0,80 zł/kg, by w ostatnim tygodniu osiągnąć wysokość 2,20 zł/kg.

W górę poszły ceny warzyw cebulowych. Przykładem jest por, który do połowy października kosztował złotówkę za sztukę, natomiast pod koniec miesiąca trzeba było zapłacić za niego 20 groszy więcej. Średnia cena cebuli ukształtowała się na poziomie 1,50 zł/kg, chociaż z początku miesiąca płaciliśmy za nią 1,33 zł/kg. Na wzrost ceny cebuli miał wpływ jej niedostatek w całej Europie. Z warzyw cebulowych jedynie cena szczypiorku pozostaje bez zmian: 1złoty za pęczek.

Pod koniec ubiegłego miesiąca wzrosły ceny warzyw kapustnych. Na polach odbywał się akurat ich zbiór. Choć warzyw jest mniej niż przed rokiem, rolnicy nie narzekają. Przyznają, że uprawa jest i tak opłacalna. Kapusta biała, za którą w połowie miesiąca zapłaciliśmy od złotówki do 1,20 zł/kg, pod koniec miesiąca kosztowała 2,20 zł/kg.

Tańsza była kapusta pekińska. Jej cena w ciągu miesiąca spadła z 2,40 zł/kg na początku do 1,50 zł/kg na koniec miesiąca. Wzrosła natomiast cena brokuł. Między początkiem a końcem miesiąca ceny wahały się od 3,20 do 3,50 zł/kg.

W październiku nastąpił spadek cen warzyw psiankowatych. Pomidory, których cena we wrześniu dochodziła do 5,50 zł/kg, w październiku spadła początkowo do 4,80 zł/kg, by pod koniec miesiąca osiągnąć wysokość 4,15 zł/kg.

Podobnie papryka czerwona, która na początku miesiąca była dostępna po 4 zł/kg, pod koniec miesiąca kosztowała już 3 zł/kg. W przypadku cen warzyw rzepowatych – spadła cena rzepy białej, która do połowy miesiąca kosztowała 3 zł/kg, by na koniec można ją było nabyć za 2,60 zł/kg. Natomiast cena rzodkiewki w ostatnim tygodniu października wzrosła ze 1,20 do 1,50 zł/kg.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i