
Polska jest krajem milionów grzybiarzy pozyskujących grzyby przede wszystkim na prywatny, domowy użytek. Ogólnej wielkości tego zbioru nikt nie jest w stanie policzyć. Ponadto nasz kraj od lat zajmuje na rynku europejskim czołową pozycję w profesjonalnej produkcji, pozyskaniu i eksporcie grzybów.
Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym, nowoczesnym metodom uprawy oraz bogactwu naturalnych lasów polskie grzyby cieszą się uznaniem na rynkach zagranicznych. Eksportowane są zarówno grzyby uprawne, jak i leśne w różnych formach – świeże, suszone, mrożone czy marynowane. Polska wyróżnia się wysoką jakością tych produktów, która wynika z rygorystycznych standardów uprawy i zbiorów, a także z dbałości o ekologię i naturalne środowisko.
Potęgę na rynku grzybów w Polsce zbudowały jednak nie grzyby leśne, a uprawne pieczarki. To najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie i stanowią największą część eksportu polskich grzybów. Polska jest nie tylko największym producentem pieczarek w Europie, ale również ich największym globalnym eksporterem. Co trzecia eksportowana pieczarka na świecie pochodzi z Polski!
W 2024 roku produkcja pieczarek osiągnęła w naszym kraju 360 tys. ton, a ich eksport wyniósł 245 tys. ton – tj. 68 proc. krajowej produkcji. Wartość tego eksportu przekroczyła dwa miliardy złotych. Najwięcej wysłano do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji i Holandii. Zagraniczni odbiorcy cenią polskie pieczarki za walory smakowe, a także za wysoką jakość, którą zawdzięczają m.in. ręcznemu zbiorowi i dużemu doświadczeniu polskich plantatorów. Mimo wielkości produkcji, są one uprawiane w kraju zaledwie na powierzchni 255 hektarów. Największa ich produkcja zlokalizowana jest na terenie województwa mazowieckiego (38 proc.) i wielkopolskiego (32 proc.).
Polska to również znaczący kraj eksportowy grzybów leśnych. W ubiegłym roku wysłaliśmy za granicę grzyby leśne świeże o wartości 255 mln zł. Do najpopularniejszych grzybów w Polsce należą kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki, gąski, boczniaki rydze czy opieńki. Ale oprócz nich są też grzyby niszowe, chętnie kupowane na eksport. To m.in. lejkowiec dęty, pieprznik trąbkowy czy kolczak obłączasty. Bogata oferta gatunkowa w eksporcie grzybów leśnych pozwala na dostosowanie się do wymagań różnych krajów.
Grzyby coraz bardziej doceniają zwolennicy diety bezmięsnej oraz dietetycy. Te aromatyczne dary lasu wymieniane są jako jeden z głównych elementów kuchni slow i wege i cieszą się rosnącą popularnością na całym świecie. Grzyby wpisują się doskonale w panujące trendy kulinarne i światopoglądowe i dlatego też są coraz bardziej pożądanym towarem na rynkach globalnych. Wartość białka z grzybów jest porównywalna do pochodzącego z mięsa, ale są zdecydowanie mniej kaloryczne. Bogactwo składników ukrytych w tych roślinach – w tym witamin i minerałów – powoduje, że obecnie są one określane coraz częściej jako super food.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej dystrybucja grzybów różnych gatunków w postaci suszonej i marynowanej odbywa się w hurtowniach z asortymentem ogólnospożywczym.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj