fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Jak przechowywać warzywa?

  • Home
  • Jak przechowywać warzywa?
2 cze

Jak przechowywać warzywa?

Przechowywanie warzyw i owoców w odpowiednich warunkach to główny element dbałości o ich świeżość i jakość. Dzięki odpowiedniej temperaturze, wilgotności i metodzie składowania, można znacząco wydłużyć okres ich trwałości, a ma to ogromne znaczenie, zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnym przechowywaniu warzyw i owoców w magazynach. Zrozumienie podstawowych zasad pomoże nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale także zachować pełnię wartości odżywczych tych produktów. Dalsza część tekstu rozwija te zagadnienia, szczegółowo omawiając, jak przechowywać warzywa i owoce, aby utrzymały swoją świeżość jak najdłużej. Zachęcamy do lektury!

Optymalne warunki przechowywania warzyw i owoców

Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców wymaga dostosowania się do specyficznych warunków dla każdego rodzaju produktu. Temperatura przechowywania warzyw oraz odpowiednia metoda składowania wpływają na ich świeżość, smak i wartości odżywcze.

Magazynowanie warzyw

Bakłażan – temperatura przechowywania ok. 10°C. Nie trzymać w lodówce. W sklepie wybierać warzywa bez przebarwień i plam. Bakłażany muszą być dojrzałe – w przeciwnym razie po spożyciu mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Brokuł – temperatura przechowywania 1-3°C. Schłodzenie w zimnej wodzie ogranicza straty wody w wyniku parowania oraz hamuje  procesy życiowe, przez co jest możliwe wydłużenie okresu przechowywania.

Brukselka – temperatura przechowywania -1-0°C, czas przechowywania 3-6 tygodni.

Buraki ćwikłowe – temperatura przechowywania 1-2°C. Długo i dobrze przechowują się w piwnicach – w pudłach wypełnionych żwirem lub piaskiem. Wtedy zachowają świeżość nawet do 2-5 miesięcy.

Cebula – temperatura przechowywania 0-1°C. Przechowywać w przewiewnych workach lub ażurowych skrzyniach.

Chrzan – temperatura przechowywania 0-1°C. Żeby korzenie chrzanu nie zzieleniały, należy przechowywać w ciemnym, wilgotnym miejscu.

Cykoria – świeżą cykorię można przechowywać w lodówce przez tydzień.

Czosnek – temperatura przechowywania -1,5-0°C, czas przechowywania 6-8 miesięcy. Czosnek trzymać w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Nie przechowywać w kuchni, ponieważ ciepło wysusza bulwy z ząbkami. Gdy używamy sporej ilości czosnku i chcemy go mieć pod ręką, możemy go trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce. 

Dynia – temperatura przechowywania 10-12°C. Dynia nie lubi chłodu, ponieważ może zgnić.
Fasola zwyczajna–temperatura przechowywania 2-7°C, czas przechowywania 15 dni.

Kalafior – temperatura przechowywania ok. 0°C, czas przechowywania 2-3 tygodnie. Kalafior jest bardzo czuły na temperaturę niższą niż 0°C.

Kapusta – temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania do 3 miesięcy. Kapustę w większej ilości przechowywać luźno – głąbem w dół. Najlepiej ułożyć rzędami na stelażach. Im główka kapusty bardziej zwarta, tym dłużej się przechowa.

Koper – najlepiej się przechowuje w plastikowych woreczkach w miejscu suchym i chłodnym lub na dolnej półce lodówki.

Marchew – temperatura przechowywania 0-1°C. Marchew w większej ilości przechowywać w skrzynkach lub workach. Należy je układać rzędami, naprzemiennie: ogonek przy główce. Aby zachować dłuższą trwałość marchwi, dobrze jest każdy rząd nakryć warstwą przesianego piasku.

Pieczarki –temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania 5 dni.

Pomidory – warto przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Chłód lodówki zabija ich aromat. Najlepiej trzymać je na oknie, w lekko nasłonecznionym miejscu

Sałata – temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania 1-3 tygodnie. Aby zapobiec gniciu, nie należy sałaty płukać przed składowaniem.

Szparagi – temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania w lodówce do 3 dni. Świeżość szparagów poznamy, gdy w miejscu ścięcia ściśniemy pęd i wyjdzie trochę soku. Gdy sok będzie kwaśny to znak, że nie są pierwszej świeżości. Aby utrzymać ich smak i jędrność dobrze jest wstawić je pionowo do naczynia z niewielką ilością wody i przechowywać w lodówce. Można też zawinąć w nasączoną wodą ścierkę i włożyć do szuflady lodówki.

Szpinak – temperatura przechowywania to -0,5-0°C, czas przechowywania to 2-6 tygodni. Szpinaku, tak samo jak sałatę, nie należy myć przed składowaniem, ponieważ będzie gnić.

Ziemniaki – temperatura przechowywania 0-4 °C. Ziemniaki w większej ilości najlepiej przechowywać w skrzyniach, by miały przepływ powietrza. Kupując ziemniaki, należy zwracać uwagę, czy są suche i czy nie mają uszkodzeń mechanicznych. Jeśli podczas składowania będą mieć za ciepło, zaczną zielenieć. Wtedy przed użyciem, zielone części usunąć, a ziemniaki gotować w dużej ilości wody.

Do przechowywania nie nadają się ziemniaki młode. Podobnie jak ugotowane – można je przetrzymać w lodówce jedynie krótko. Gdy są zdrowe, nie trzeba ich obierać, tylko dokładnie wyszorować i wymyć pod bieżącą wodą z brudu i ziemi. Młode ziemniaki powinno się gotować jak najkrócej, a nawet zalać wrzącą i osoloną wodą i podawać zaraz po odcedzeniu. Dzięki temu zachowają wyjątkowy smak.

Dlaczego warto przechowywać warzywa i owoce w odpowiednich warunkach?

Temperatura przechowywania oraz odpowiednie magazynowanie warzyw mają ważne znaczenie dla ich trwałości i jakości. Aby zachować świeżość, warto wiedzieć, jak przechowywać owoce i warzywa w odpowiednich warunkach. Wpłynie to również na zachowanie ich wartości odżywczych. Należy pamiętać, że zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura przechowywania warzyw może skrócić ich okres trwałości, prowadząc do pogorszenia smaku. Właściwe składowanie tych produktów w chłodniach czy innych przechowalniach pozwala na ich dłuższe przechowywanie, zachowując pełnię świeżości.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i