fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Większość Polaków nie dostrzega spadku inflacji cen produktów spożywczych

  • Home
  • Większość Polaków nie dostrzega...
10 lip

Większość Polaków nie dostrzega spadku inflacji cen produktów spożywczych

Ponad 75 proc. Polaków nie odczuwa realnego spadku inflacji. Jej spadek odczuwa zaledwie około 15 proc. ludności – wynika z badania UCE RESEARCH i SYNO Poland dla dziennika „Rzeczpospolita” na ponadtysięcznej próbie dorosłych Polaków.

W gronie osób nie odczuwających spadku inflacji największy odsetek stanowią seniorzy, a po nich osoby w wieku średnim. Z kolei wśród odczuwających spadek inflacji, najwięcej jest osób w wieku 35–44 lat.

Według danych GUS mamy z całą pewnością do czynienia ze spadkiem dynamiki wzrostu cen, ale to wcale nie musi oznaczać ich obniżenia. Ceny rosną w dalszym ciągu, tyle że wolniej, a jeśli spadają, to w odniesieniu do części produktów.

Należy też uwzględnić różnice między konsumentami z uwagi na ich „koszyki inflacyjne” wynikające z preferowanych kategorii produktów, które zaznaczyły się odmiennymi wzrostami cen. Przykładowo – w ostatnich miesiącach powyżej średniej wzrosły ceny tłuszczów, mięsa czy warzyw. W mniejszym stopniu wzrosty cen dotyczyły produktów suchych i wysoko przetworzonych. Odczucia konsumentów co do inflacji, ze względu na wkładane do koszyka produkty, mogą być w związku z tym zróżnicowane.

Wydatki na żywność ogółem przewyższają pod względem wzrostu średnią inflację, a jeszcze w większym stopniu przewyższają wzrost dochodów konsumentów – co powoduje, że wydatki na niezbędne do życia produkty spożywcze stanowią coraz wyższy procent wydatków ogółem.

Na Praskiej Giełdzie Spożywczej – mając na uwadze kształtowanie się cen w okresie wysokiej inflacji – warto wskazać na coraz bardziej widoczne pozytywne dla klientów tendencje. Od wiosny następuje ogólny spadek wysokości cen warzyw i owoców. Wydaje się, że nie jest on podyktowany jedynie sezonowością, ponieważ ceny niektórych sezonowych warzyw czy owoców w okresie swojego tegorocznego minimum były na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego – np. w przypadku truskawek czy szparagów.

Spośród produktów mięsnych największe spadki cen w ostatnich tygodniach, sięgające nawet 20–30 proc., odnotowuje się w przypadku mięsa drobiowego.

Wśród produktów nabiałowych należy odnotować spadek cen jaj, tłuszczów oraz sera żółtego.

Z produktów sypkich niższe są ceny m.in. mąki i cukru.

Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj

Aktualne notowania cenTutaj

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i