W dniu 15 kwietnia 2024 roku w Warszawie odbyła się konferencja seminaryjna pod nazwą „Współpraca rolna Polski i Ukrainy w Unii Europejskiej”.
W trakcie dwóch sesji dyskusyjnych zostały omówione wyzwania stojące przed producentami rolnymi Polski i Ukrainy, sytuacja podażowa na międzynarodowych rynkach produktów rolnych oraz stopniowa integracja ukraińskiej produkcji rolnej z jednolitym rynkiem unijnym.
Do momentu pełnej integracji Ukrainy z Unią Europejską polskie rolnictwo musi przejść proces dostosowań do konkurowania z wydajnym, wielkoobszarowym rolnictwem ukraińskim. Wymaga to zmian w polityce rolnej: uwolnienia obrotu ziemią, powiększenia gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej oraz poprawy rozłogu gospodarstw. Ten proces wymaga przekonania wsi do konieczności zmian oraz promowania przestawienia się części rolników na działy marżowe – tj. hodowlę, produkcję żywności ekologicznej czy usługi dla rolnictwa.
„Przetwórstwo rolno-spożywcze w naszym kraju jest dobrze rozwinięte, więc przejdzie krótką drogę dostosowawczą, a surowce z Ukrainy i wielki rynek zbytu poprawi jego siłę konkurencyjną” – mówił jako ekspert pan Zenon Daniłowski, Przewodniczący Rady Nadzorczej Praskiej Giełdy Spożywczej.
W czasie dyskusji z zaproszonymi ekspertami omówiono bieżące wyzwania w handlu towarami rolnymi pomiędzy Ukrainą i Unią Europejską, obalając podnoszone w tym kontekście niektóre mity i półprawdy.
W perspektywie integracji z Ukrainą polskie firmy dostrzegają szansę na rozwój eksportu wyrobów na ten rynek oraz źródło pozyskiwanego stamtąd surowca – ma przykład w postaci pszenicy durum, która nie jest uprawiana w Polsce.