• Languages:
Jak dojechać?

Ułatwienia w produkcji i sprzedaży żywności na małą skalę

  • Home
  • Ułatwienia w produkcji i...
29 Paź

Ułatwienia w produkcji i sprzedaży żywności na małą skalę

 

 Parlament przyjął przepisy, które wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rolników i drobnych wytwórców na wsi, ułatwiając im wytwarzanie żywności i jej sprzedaż na małą skalę.

 

Celem nowych przepisów  jest wprowadzenie ułatwień dotyczących procedury rejestracji działalności podmiotów zamierzających prowadzić produkcję na małą skalę i jej sprzedaż. Chodzi o podmioty w ramach tzw. MOL – czyli działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

 

Osoby zamierzające produkować żywność na niewielką skalę w pomieszczeniach używanych przeważnie jako prywatne domy mieszkalne, ale w których regularnie przygotowuje się żywność na sprzedaż, zostaną zwolnione z obowiązku zatwierdzania takiej działalności przez Państwową Inspekcję Sanitarną, a jedynie będą musiały złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów. Nowe prawo znosi uciążliwość, jako jest obowiązek przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego nowego zakładu produkcyjnego.

 

Wprowadzenie takiego ułatwienia będzie zachętą do rozwinięcia działalności przez  rolników, którzy np. prowadzą obecnie rolniczy handel detaliczny, a chcieliby prowadzić produkcję żywności i jej sprzedaż nie tylko konsumentom końcowym, ale i do sklepów, restauracji czy stołówek.

 

W ramach działalności tzw. marginalnej, lokalnej i ograniczonej rolnicy i mali przedsiębiorcy mogą produkować i bezpośrednio sprzedawać konsumentom lub lokalnym sklepom czy restauracjom wytwarzane przez siebie mięso i wyroby mięsne, produkty rybołówstwa, produkty jajeczne, produkty mleczne albo produkty na bazie siary.

 

Sprzedaż konsumentom końcowym może odbywać się, np. w miejscu sprzedaży przylegającym do miejsca produkcji, z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych – w tym ze środków transportu czy też z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, jak również wysyłkowo – w tym przez Internet.  Limitowane są jedynie dostawy do innych zakładów prowadzących handel detaliczny (w tym należących do tego samego podmiotu) z przeznaczeniem do konsumenta końcowego.

 

Nowe przepisy mają wejdą w życie od 1 stycznia 2019 roku. Będą one dotyczyć wielu tysięcy już obecnie istniejących podmiotów zajmujących się sprzedażą bezpośrednią oraz samą produkcją. Dzięki nowym przepisom powstanie ich prawdopodobnie o wiele więcej.

 

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i