Według firmy badawczej Nielsen – wzmocniły się wcześniejsze przyzwyczajenia konsumentów: poszukiwanie jakości i promocji, zakupy blisko domu, na kilka dni, rosnące znaczenie marek własnych. Z kolei znaczną większą dynamikę niż do czasu wirusa ujawniły takie trendy, jak: dbanie o zdrowie, e-commerce, innowacje i domowe gotowanie. Jeszcze przed pandemią, najważniejszym czynnikiem wyboru sklepu było poszukiwanie jakości […]
Czytaj więcejAby przyprawy nie utraciły swoich cennych właściwości oraz nie wietrzały, należy je przechowywać odpowiednio. Przechowywanie przypraw w oryginalnych torebkach, w których są sprzedawane, nie jest błędem – pod warunkiem, że zabezpieczymy oderwaną krawędź, by do przyprawy nie było dostępu powietrza. Otwarcie torebki i pozostawianie jej otwartą powoduje, że przyprawa się zbryli, tracąc co najcenniejsze – […]
Czytaj więcejKaszę, mąkę, makaron czy płatki często kupujemy nie tylko z myślą o przygotowaniu posiłku na bieżąco, ale też „na wszelki wypadek” – aby były pod ręką w razie potrzeby czy ochoty na ich spożycie bądź przetworzenie. Są też w większych ilościach nabywane w sytuacjach spodziewanych kryzysów zaopatrzenia w żywność – jak choćby w początkowym okresie […]
Czytaj więcejW związku koronawirusem zmieniły się zwyczaje zakupowe Polaków – wynika z badania przeprowadzonego przez Mindshare Polska. Spadki sprzedaży odnoszą się głównie do produktów w kategoriach nieżywnościowych. Wzrosty natomiast dotyczą produktów spożywczych czy też ogólnie artykułów szybko zbywalnych. Dzieje się tak, mimo że 58 proc. Polaków ocenia swoją sytuację jako gorszą w porównaniu z okresem sprzed […]
Czytaj więcejWiele owoców najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza. Jeżeli nie mamy piwnicy ani spiżarni, najlepszym miejscem będzie lodówka. Ta zasada nie dotyczy wszystkich owoców. Niektóre nie powinny być przechowywane w lodówce, bo tam szybciej tracą smak, a nawet zaczynają się psuć. Dzieje się tak z powodu wydzielanego przez […]
Czytaj więcejBakłażan –temperatura przechowywania ok. 10°C. Nie trzymać w lodówce. W sklepie wybierać warzywa bez przebarwień i plam. Bakłażany muszą być dojrzałe – w przeciwnym razie po spożyciu mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Brokuł – temperatura przechowywania 1–3°C. Schłodzenie w zimnej wodzie ogranicza straty wody w wyniku parowania oraz hamuje procesy życiowe, przez co jest możliwe wydłużenie […]
Czytaj więcejPrawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce jest ważne dla zdrowia. Jak je zatem odpowiednio poukładać, by się nie psuło i by przedłużyć jego przydatność do spożycia? Na górnej półce lodówki najlepiej przechowywać produkty mleczne: jogurty, mleko i kefiry. W wyższej temperaturze rozwijają się bakterie kwaszące, co jest jak najbardziej wskazane. Niższa temperatura spowodowałaby rozwój szkodliwych bakterii […]
Czytaj więcejMiędzy człowiekiem a szkodnikami trwa od tysięcy lat wyścig – kto zdąży zebrać, a tym samym zjeść więcej. Dzięki pestycydom, naturalnym i syntetycznym środkom ochrony roślin, ten wyścig od pewnego czasu wygrywają ludzie. Ma to jednak swoją cenę… Pestycydy to substancje owadobójcze i chwastobójcze używane do ochrony upraw. Są one jednak groźne dla zdrowia i […]
Czytaj więcejJaja Regulacje prawne UE zakazują producentom mycia i czyszczenia jaj konsumpcyjnych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, dlatego czasami zdarza się w opakowaniu z jajami (nie tylko tzw. wiejskimi) znaleźć pióro czy mniej przyjemne pozostałości od kury. Dlaczego nie powinno się myć jajek? Jaja są pokryte otoczką mucynową – czyli warstwą ochronną, która izoluje drobnoustroje i zapobiega […]
Czytaj więcejCzy myjesz surowego kurczaka przed przygotowaniem go do dalszej obróbki w kuchni? Tak robi większość Polaków. Niestety – to zły nawyk, który może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Dlaczego? Na surowym mięsie, zwłaszcza na drobiu, mogą się znajdować niebezpieczne dla zdrowia bakterie (campylobacter, escherichia coli, salmonella czy listeria), które są przyczyną chorób układu pokarmowego objawiających się […]
Czytaj więcej