fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Wiele owoców najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza. Jeżeli nie mamy piwnicy ani spiżarni, najlepszym miejscem będzie lodówka. Ta zasada nie dotyczy wszystkich owoców. Niektóre nie powinny być przechowywane w lodówce, bo tam szybciej tracą smak, a nawet zaczynają się psuć. Dzieje się tak z powodu wydzielanego przez […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Bakłażan –temperatura przechowywania ok. 10°C. Nie trzymać w lodówce. W sklepie wybierać warzywa bez przebarwień i plam. Bakłażany muszą być dojrzałe – w przeciwnym razie po spożyciu mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Brokuł – temperatura przechowywania 1–3°C. Schłodzenie w zimnej wodzie ogranicza straty wody w wyniku parowania oraz hamuje  procesy życiowe, przez co jest możliwe wydłużenie […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce jest ważne dla zdrowia. Jak je zatem odpowiednio poukładać, by się nie psuło i by przedłużyć jego przydatność do spożycia? Na górnej półce lodówki najlepiej przechowywać produkty mleczne: jogurty, mleko i kefiry. W wyższej temperaturze rozwijają się bakterie kwaszące, co jest jak najbardziej wskazane. Niższa temperatura spowodowałaby rozwój szkodliwych bakterii […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Między człowiekiem a szkodnikami trwa od tysięcy lat wyścig – kto zdąży zebrać, a tym samym zjeść więcej. Dzięki pestycydom, naturalnym i syntetycznym środkom ochrony roślin, ten wyścig od pewnego czasu wygrywają ludzie. Ma to jednak swoją cenę… Pestycydy to substancje owadobójcze i chwastobójcze używane do ochrony upraw. Są one jednak groźne dla zdrowia i […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Jaja Regulacje prawne UE zakazują producentom mycia i czyszczenia jaj konsumpcyjnych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, dlatego czasami zdarza się w opakowaniu z jajami (nie tylko tzw. wiejskimi) znaleźć pióro czy mniej przyjemne pozostałości od kury. Dlaczego nie powinno się myć jajek? Jaja są pokryte otoczką mucynową – czyli warstwą ochronną, która izoluje drobnoustroje i zapobiega […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Czy myjesz surowego kurczaka przed przygotowaniem go do dalszej obróbki w kuchni? Tak robi większość Polaków. Niestety – to zły nawyk, który może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Dlaczego? Na surowym mięsie, zwłaszcza na drobiu, mogą się znajdować niebezpieczne dla zdrowia bakterie (campylobacter, escherichia coli, salmonella czy listeria), które są przyczyną chorób układu pokarmowego objawiających się […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Jabłko to symbol zdrowia. Jednak wiele osób omija skórkę tego owocu, bojąc się osadzonych na niej pestycydów i je wyłącznie sam miąższ. Co tracą? Skórka jabłka zawiera w sobie to samo bogactwo witamin co reszta owocu – z tą jednak różnicą, że w dużo większej intensywności. Ma w sobie m.in. witaminę A, witaminę C, antyoksydanty, […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Jabłko jest najchętniej spożywanym owocem w Polsce. Razi nas jednak to, że jabłka kupowane na wiosnę są często lepkie w dotyku, tłuste na powierzchni. Tłusta skórka na niektórych odmianach jabłek to najczęściej naturalny wosk. Pomaga on uchronić owoc przed nadmierną utratą wilgoci, zachować jędrność i w naturalny sposób spowalnia proces psucia się. Świadczy on o dojrzałości owocu […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Kupowanie polskich produktów to najprostszy sposób na wsparcie polskiej gospodarki. W ten prosty sposób możemy najlepiej wspomóc naszych polskich przedsiębiorców. Z analizy „Miliardy zostawione w Polsce”, wykonanej przez firmę audytorsko-doradczą Grant Thornton, wynikało na koniec minionego roku, że zmiana nawyków konsumenckich mogłaby przynieść polskiej gospodarce dodatkowe kilkadziesiąt miliardów złotych rocznie. Tych pieniędzy potrzeba polskim przedsiębiorcom w dobie obecnej epidemii wirusa bardziej niż […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W pierwszych dniach stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce sprzedaż w drobnym detalu wzrosła nawet o 70 proc. Z danych z systemu M/platform, platformy usługowej grupy Comp dla małego detalu – wynika, że przez cztery pierwsze dni od wprowadzenia środków zapobiegawczych i stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce, najmniejsze sklepy spożywcze (4634 reprezentatywne – wybrane spośród użytkowników […]

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i