fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Handel tradycyjny raczej w przyszłości nie zniknie, a na pewno nie w branży spożywczej – wynika z raportu firmy badawczej Nielsen. Mimo że artykuły spożywcze zamawia przez Internet już co czwarty konsument na świecie, a grubo ponad połowa wkrótce tego spróbuje, to jednocześnie aż 61 proc. respondentów ankiety twierdzi, że zakupy spożywcze w sklepie uważa […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe mają w Polsce tradycyjnie najwyższy udział w strukturze wydatków ogółu gospodarstw domowych, stanowiąc 25,1 proc. tych wydatków. W okresie transformacji w Polsce wydatki na żywność aż do 2015 r. stopniowo w ujęciu procentowym malały. Zastanawiające jest jednak to, że od 2015 r. Polacy wydają na produkty spożywcze coraz więcej […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Ponad 85 proc. konsumentów chce, aby sklepy w Polsce miały obowiązek zaopatrywania się w artykuły rolno-spożywcze, przynajmniej częściowo, u lokalnych wytwórców – wynika z badania wykonanego przez UCE RESEARCH na reprezentatywnej próbie 926 dorosłych Polaków. Niektórzy eksperci podkreślają, że to poprawiłoby funkcjonowanie gospodarki i rolnictwa. Podniosłoby też jakość żywności sprzedawanej w sklepach, a także – […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W czasie pandemii Polacy docenili lokalne, osiedlowe sklepy. Z badań przeprowadzonych przez Mastercard wynika, że od czasu wprowadzenia obostrzeń związanych z epidemią Covid-19 największe ożywienie odczuły piekarnie i sklepy warzywno-owocowe oraz mięsne. Aż 71 proc. ankietowanych w badaniu przyznało, że po zniesieniu obostrzeń stara się robić zakupy u  lokalnych przedsiębiorców i wspierać tym samym niezależne […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Według firmy badawczej Nielsen – wzmocniły się wcześniejsze przyzwyczajenia konsumentów: poszukiwanie jakości i promocji, zakupy blisko domu, na kilka dni, rosnące znaczenie marek własnych. Z kolei znaczną większą dynamikę niż do czasu wirusa ujawniły takie trendy, jak: dbanie o zdrowie, e-commerce, innowacje i domowe gotowanie. Jeszcze przed pandemią, najważniejszym czynnikiem wyboru sklepu było poszukiwanie jakości […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Aby przyprawy nie utraciły swoich cennych właściwości oraz nie wietrzały, należy je przechowywać odpowiednio. Przechowywanie przypraw w oryginalnych torebkach, w których są sprzedawane, nie jest błędem – pod warunkiem, że zabezpieczymy oderwaną krawędź, by do przyprawy nie było dostępu powietrza. Otwarcie torebki i pozostawianie jej otwartą powoduje, że przyprawa się zbryli, tracąc co najcenniejsze – […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Kaszę, mąkę, makaron czy płatki często kupujemy nie tylko z myślą o przygotowaniu posiłku na bieżąco, ale też „na wszelki wypadek” – aby były pod ręką w razie potrzeby czy ochoty na ich spożycie bądź przetworzenie. Są też w większych ilościach nabywane w sytuacjach spodziewanych kryzysów zaopatrzenia w żywność – jak choćby w początkowym okresie […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W związku koronawirusem zmieniły się zwyczaje zakupowe Polaków – wynika z badania przeprowadzonego przez Mindshare Polska. Spadki sprzedaży odnoszą się głównie do produktów w kategoriach nieżywnościowych. Wzrosty natomiast dotyczą produktów spożywczych czy też ogólnie artykułów szybko zbywalnych. Dzieje się tak, mimo że 58 proc. Polaków ocenia swoją sytuację jako gorszą w porównaniu z okresem sprzed […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Wiele owoców najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza. Jeżeli nie mamy piwnicy ani spiżarni, najlepszym miejscem będzie lodówka. Ta zasada nie dotyczy wszystkich owoców. Niektóre nie powinny być przechowywane w lodówce, bo tam szybciej tracą smak, a nawet zaczynają się psuć. Dzieje się tak z powodu wydzielanego przez […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Bakłażan –temperatura przechowywania ok. 10°C. Nie trzymać w lodówce. W sklepie wybierać warzywa bez przebarwień i plam. Bakłażany muszą być dojrzałe – w przeciwnym razie po spożyciu mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Brokuł – temperatura przechowywania 1–3°C. Schłodzenie w zimnej wodzie ogranicza straty wody w wyniku parowania oraz hamuje  procesy życiowe, przez co jest możliwe wydłużenie […]

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i