fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Jaja Regulacje prawne UE zakazują producentom mycia i czyszczenia jaj konsumpcyjnych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, dlatego czasami zdarza się w opakowaniu z jajami (nie tylko tzw. wiejskimi) znaleźć pióro czy mniej przyjemne pozostałości od kury. Dlaczego nie powinno się myć jajek? Jaja są pokryte otoczką mucynową – czyli warstwą ochronną, która izoluje drobnoustroje i zapobiega […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Czy myjesz surowego kurczaka przed przygotowaniem go do dalszej obróbki w kuchni? Tak robi większość Polaków. Niestety – to zły nawyk, który może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Dlaczego? Na surowym mięsie, zwłaszcza na drobiu, mogą się znajdować niebezpieczne dla zdrowia bakterie (campylobacter, escherichia coli, salmonella czy listeria), które są przyczyną chorób układu pokarmowego objawiających się […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Jabłko to symbol zdrowia. Jednak wiele osób omija skórkę tego owocu, bojąc się osadzonych na niej pestycydów i je wyłącznie sam miąższ. Co tracą? Skórka jabłka zawiera w sobie to samo bogactwo witamin co reszta owocu – z tą jednak różnicą, że w dużo większej intensywności. Ma w sobie m.in. witaminę A, witaminę C, antyoksydanty, […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Jabłko jest najchętniej spożywanym owocem w Polsce. Razi nas jednak to, że jabłka kupowane na wiosnę są często lepkie w dotyku, tłuste na powierzchni. Tłusta skórka na niektórych odmianach jabłek to najczęściej naturalny wosk. Pomaga on uchronić owoc przed nadmierną utratą wilgoci, zachować jędrność i w naturalny sposób spowalnia proces psucia się. Świadczy on o dojrzałości owocu […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Kupowanie polskich produktów to najprostszy sposób na wsparcie polskiej gospodarki. W ten prosty sposób możemy najlepiej wspomóc naszych polskich przedsiębiorców. Z analizy „Miliardy zostawione w Polsce”, wykonanej przez firmę audytorsko-doradczą Grant Thornton, wynikało na koniec minionego roku, że zmiana nawyków konsumenckich mogłaby przynieść polskiej gospodarce dodatkowe kilkadziesiąt miliardów złotych rocznie. Tych pieniędzy potrzeba polskim przedsiębiorcom w dobie obecnej epidemii wirusa bardziej niż […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W pierwszych dniach stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce sprzedaż w drobnym detalu wzrosła nawet o 70 proc. Z danych z systemu M/platform, platformy usługowej grupy Comp dla małego detalu – wynika, że przez cztery pierwsze dni od wprowadzenia środków zapobiegawczych i stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce, najmniejsze sklepy spożywcze (4634 reprezentatywne – wybrane spośród użytkowników […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Odnotowano w Polsce w roku 2019 znacznie mniej likwidacji sklepów w handlu detalicznym niż w latach wcześniejszych – wynika z danych firmy badawczej Bisnode Polska. Na koniec 2019 roku aktywnie działało na polskim rynku 258,6 tys. sklepów, co stanowi spadek o zaledwie 0,6 proc. liczby placówek w porównaniu do roku wcześniejszego. Należy przede wszystkim zwrócić […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Żywność oferowana w handlu jest dla klientów całkowicie bezpieczna. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że nie ma dowodów na to, że żywność jest drogą lub źródłem przenoszenia koronawirusa. W ramach najnowszych wytycznych Ministerstwa Rozwoju dla placówek handlowych, poza oczywistymi wskazaniami, jak: częste mycie i dezynfekcja rąk, zachowanie odległości między klientami czy ograniczanie możliwości przebierania […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Ogólna kwota 620 mln złotych wydana na produkty bio, z zielonym listkiem, to – według firmy badawczej Nielsen – o 15 proc. więcej niż w poprzedzającym go roku 2018. Wartościowo produkty te stanowią jednak zaledwie około 0,5 proc. wartości sprzedaży na całym polskim rynku artykułów spożywczych i pozostałych produktów szybko zbywalnych. Według wartości sprzedaży – […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Na pytanie tytułowe, jak też i na kilka innych, które dotyczyły JAKOŚCI zakupów mięsa i wędlin w handlu detalicznym, odpowiedzieli autorzy obszernego badania przeprowadzonego przez firmę Biostat na zlecenie Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Ubiegłoroczne, szeroko zakrojone badanie nie potwierdziło przede wszystkim obaw, które towarzyszą producentom mięsa i wędlin w krajach wysoko rozwiniętych, […]

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i