Pszczelarstwo dostarcza produktów, z których największe znaczenie ma miód. Ważnym aspektem pszczelarstwa jest także zapylanie roślin uprawnych, które wpływa na ich plonowanie oraz wykształcenie i wielkość owoców. Część produkcji rolniczej byłaby bez udziału pszczół niemożliwa. Produkcja miodu w Polsce wynosi średniorocznie około 20 tys. ton. Najbardziej miododajnymi województwami są lubelskie, wielkopolskie oraz mazowieckie, natomiast najmniej […]
Czytaj więcejW 2022 roku statystyczny Polak zjadł około 160 sztuk jaj (według GUS) albo około 205 sztuk jaj (według Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz) – co stanowi ponad 30-procentowy spadek w stosunku do 2000 roku. Jest to jeden z najniższych poziomów konsumpcji w UE. Tak niskie spożycie jaj w naszym kraju utrzymuje się – mimo […]
Czytaj więcejWprawdzie mięso z kurczaków ma dominujący udział w polskim i światowym rynku drobiu, to przecież do drobiu zaliczamy także inne udomowione ptaki hodowane w celach konsumpcyjnych – czy szerzej gospodarczych – jak indyki, perliczki, przepiórki, a także gęsi i kaczki czy nawet strusie. W porównaniu do około dwóch tysięcy wielkotowarowych ferm kurzych w kraju – ferm utrzymujących indyki […]
Czytaj więcejMięso drobiowe jest obecnie najbardziej popularne i najczęściej konsumowane na świecie. Tak jest od niedawna – bowiem jeszcze trzydzieści lat temu spożycie drobiu ustępowało znacząco spożyciu wieprzowiny i wołowiny. Polska jest od kilku lat największym w Europie oraz siódmym na świecie producentem mięsa kurcząt rzeźnych. Na 13,2 mln ton drobiu kurzego wyprodukowanego w całej Unii […]
Czytaj więcejProdukcją żywności ekologicznej na koniec 2022 roku zajmowało się w kraju 21,2 tys. gospodarstw, ale w ostatnich latach ich liczba się zmniejsza (inaczej niż w UE). Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce wynosi 26,2 hektarów (przy średniej ogólnej w kraju – 12,7 ha). Najwięcej tych gospodarstw znajduje się w województwach podlaskim, warmińsko-mazurskim i mazowieckim. W […]
Czytaj więcejStatystyczny Polak konsumuje ponad 260 litrów (2022 r.) produktów mlecznych w ciągu roku. Wśród najważniejszych artykułów spożywczych z tego sektora są obok mleka sery, twarogi, śmietana, jogurty i masło. Udział produkcji mleka oraz przetwórstwa mlecznego w wartości krajowej produkcji rolno-spożywczej utrzymuje się na poziomie 16–19 proc. Przetwory mleczne stanowią największy segment spożywczy z perspektywy rynku konsumenckiego. […]
Czytaj więcejSpożycie pieczywa w naszym kraju od ponad trzydziestu lat regularnie się zmniejsza, choć chleb to przecież produkt zakorzeniony głęboko w polskiej tradycji kulinarnej. W 2022 roku jego konsumpcja wynosiła rocznie zaledwie 30 kilogramów na osobę, podczas gdy 25 lat wcześniej zapotrzebowanie na niego sięgało 82 kilogramów, a w 1981 roku to nawet 100 kilogramów. Przyczyny […]
Czytaj więcejCeny produktów w sklepach wzrosły w styczniu – w skali roku – o 4,8 procent. To rezultat malejącej z miesiąca na miesiąc dynamiki wzrostu tych cen. Wynika tak z najnowszego raportu pochodzącego z monitoringu ponad 25 tysięcy sklepów detalicznych na terenie kraju. Analizą objęto blisko 100 najczęściej kupowanych przez konsumentów produktów. Zestawiono ze sobą łącznie […]
Czytaj więcejPolski rynek napojów bezalkoholowych jest w Europie wyjątkowy. Duży wybór produktów jest widoczny na pierwszej lepszej półce małego sklepu spożywczego i jest znamienny dla całej branży. Rynek niemiecki czy austriacki wyglądają przy naszym wręcz biednie. Mimo to konsumpcja tych napojów w Polsce jest wciąż sporo niższa niż na przykład u zachodnich sąsiadów. Rynek napojów, wód […]
Czytaj więcejSegment dań i zup gotowych do spożycia, wyrobów garmażeryjnych oraz potraw mrożonych zyskuje na wartości sprzedaży z każdym rokiem. W skali globalnej stanowi on blisko sześć procent całego rynku żywności. W Polsce – jak wynika z raportu PMR – najczęściej kupowaną kategorią dań gotowych (42 proc.) są wyroby garmażeryjne, m.in. pierogi, krokiety czy naleśniki. Gotowe […]
Czytaj więcej