Łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2023 roku GUS oszacował na ponad 3,8 mln ton – niespełna 3 proc. mniej niż w roku poprzednim. Ta wielkość zbiorów plasuje nasz kraj na wysokim czwartym miejscu pod względem produkcji warzyw w Unii Europejskiej. Według danych opublikowanych przez Eurostat ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa […]
Czytaj więcejRocznie wytwarza się w naszym kraju ponad 150 tys. ton makaronu. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 5,5 kg tego produktu, gdy jeszcze 10 lat temu jego konsumpcja wynosiła 4 kg na osobę. Pomimo wzrostu – to nadal niezbyt wiele, bo mieszkaniec Italii konsumuje rocznie około 28 kilogramów. Za kolebkę makaronu uznawane są Chiny, […]
Czytaj więcejZgodnie z ostatnim szacunkiem GUS, zbiory owoców w 2023 roku wyniosą niespełna 4,4 mln ton, tj. prawie 9 proc. mniej niż w 2022 roku – przy czym nadal o 2 proc. powyżej średniej za ostatnie pięć lat. Ta wielkość produkcji plasuje nasz kraj na trzecim miejscu w Unii Europejskiej. Znaczna część zbiorów kierowana jest na […]
Czytaj więcejZ wytwarzaniem sera – jako symbolu ich produkcji rolnej – prawie każdemu kojarzy się Francja, Włochy, Szwajcaria czy Holandia – ale w żadnym wypadku …Polska. A jednak! Nasz kraj należy do największych producentów, a także – co świadczy przecież o jakości! – do największych eksporterów sera na świecie. W 2022 roku jego produkcja osiągnęła u nas […]
Czytaj więcejNajwiększą część rynku słodyczy w Polsce zajmują z wynikiem 40,5 proc. ciastka i herbatniki – wynika z raportu mBanku za rok 2022. Do kategorii ciastek wliczone zostały także pierniki, wafle i biszkopty. Na drugim miejscu popularności są lody – z wynikiem 29,5 proc. Trzecie miejsce zajmują ogólnie ujęte „produkty na bazie cukru” – z 24,8 […]
Czytaj więcejObecnie, dzięki rozwojowi technologii, mamy możliwość wglądu – i to niejako na bieżąco – w strukturę codziennych zakupów wielu tysięcy klientów. Korzystając z danych o listach zakupów Polaków, zdobytych za pośrednictwem polskiej aplikacji Listonic, uzyskano m.in. informacje o strukturze zakupów produktów spożywczych w sklepach w pierwszych dziewięciu miesiącach obecnego roku. Zarazem dzięki danym z analogicznego […]
Czytaj więcejStatystyczny Polak spożywa rocznie ponad 220 litrów mleka i pozostałych produktów mlecznych. Do najważniejszych produktów z tego sektora, obok mleka, należą sery, twarogi, śmietana, jogurty czy masło. Polska od lat wyróżnia się na tle UE wielkością produkcji i dostaw mleka, mimo że nadal znajduje się poniżej średniej unijnej pod względem wydajności krów mlecznych. Nasz kraj obok Niemiec, […]
Czytaj więcejDane Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że spożycie mięsa w naszym kraju wzrosło w 2022 roku do 73,4 kg (+ 4,1 proc.) na osobę względem roku 2021, kiedy wynosiło 70,5 kg. Wzrost ten nastąpił mimo podniesienia cen tego produktu powyżej średniej inflacji. Polska jest na trzecim miejscu w UE pod względem najwyższego spożycia mięsa. Nie jest […]
Czytaj więcejW Polsce średnie roczne spożycie ryb i owoców morza wynosi 12–13 kilogramów na osobę. To blisko dwukrotnie mniej niż średnia dla tych produktów w Unii Europejskiej, która wynosi około 23 kilogramy na głowę. Najwyższy poziom spożycia ryb i owoców morza w Europie notuje się w Portugalii (ponad 80 kg na mieszkańca), która jest jednocześnie pierwsza […]
Czytaj więcejPomimo inflacji i wzrostu cen Polacy chętnie kupują słodycze z udziałem kakao, przeznaczając na nie około 190 złotych na osobę w ciągu roku – jak wynika z raportu „Światowy i polski rynek czekolady”, przygotowanego przez firmę Nielsen. Największym powodzeniem cieszyły się w ubiegłym roku tabliczki czekolady (28,2 proc. rynku) oraz praliny (27,2 proc. rynku). Kolejne […]
Czytaj więcej